Działania towarzyszące realizowane przez Caritas Diecezji Toruńskiej na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS to:

•    warsztaty kulinarne;
•    warsztaty edukacji ekonomicznej;
•    warsztaty dietetyczne;
•    warsztaty o nie marnowaniu żywności.

W ramach Podprogramu 2016 planujemy przeprowadzenie 45 warsztatów
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą z nimi współgrać.

Zaplanowane działania w miesiącu listopad  2016 to:

28.11.2016 – Sala przy Gminnym Ośrodku Kultury w Unisławiu

- edukacja ekonomiczna – „Budżet domowy” – I grupa

- edukacja ekonomiczna – „Budżet domowy” – II grupa

- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – „Wspólnie przeciw marnowaniu żywności” – I grupa

- warsztaty edukacyjne z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności – „Wspólnie przeciw marnowaniu żywności” – II grupa

Na które zapraszamy mieszkańców gminy Unisław otrzymujących pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2016.