W związku z rozprzestrzeniającą się epidemią koronawirusa Grudziądzkie Centrum Caritas podejmuje szereg działań mających na celu pomoc najbardziej potrzebującym. Każdego dnia pracownicy i wolontariusze Caritas w Grudziądzu z wielkim zaangażowaniem odpowiadają na potrzebę niesienia pomocy i miłosierdzia bliźnim.
Grudziądzkie Centrum Caritas każdego dnia przygotowuje i wydaje ponad 550 posiłków dla osób potrzebujących, wskazanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Grudziądzu oraz osób bezdomnych. Kontynuowane jest wydawanie żywności dla najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (podprogramu 2019), w marcu br. pomocą objęto 1850 osób. Żywność wydawana będzie również w kolejnych miesiącach.
Grudziądzkie Centrum Caritas podjęło we współpracy w Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Grudziądzu misję dowożenia paczek żywnościowych dla seniorów oraz osób w kwarantannie.
Nadal funkcjonuje wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego. Pomimo zawieszenia funkcjonowania Środowiskowego Domu Samopomocy zapewniono wszystkim uczestnikom oraz ich rodzinom wsparcie psychologiczne oraz przekazano paczki wielkanocne. Dzieci ze świetlic opiekuńczo-profilaktycznych w nadchodzących dniach otrzymają paczki żywnościowe sfinansowane z programu „Żółty Talerz” realizowanego we współpracy z Kulczyk Foundation.
Wszelkie działania Grudziądzkiego Centrum Caritas wkomponowują się w misję niesienia pomocy i miłosierdzia najbardziej potrzebującym. Jest to niezwykle cenne, szczególnie w tak trudnym czasie.